Hoe krijg ik rust in mijn hoofd?

'Mijn hoofd staat nooit stil'. 'Had ik maar een knop  om dat piekeren in  mijn hoofd eens tot rust te brengen'. 'Mijn lichaam is doodop, maar ik geraak niet in slaap'.

Heel veel mensen kampen met het probleem dat hun hoofd niet tot rust komt.  Hun geest ratelt maar door.  In het Engels noemt men het 'The incessant noise of the mind'. 

In deze blog vind je enkele tips om meer rust in je hoofd te brengen :

1. Maak een verschil tussen Piekeren en Denken.

  • Piekeren is het oeverloos geratel in je hoofd; brengt niks op, integendeel...Graaft jou nog dieper in de modder.  Is zeer vermoeiend en levert enkel hoofdpijn, slapeloze nachten en uitputting op.
  • Denken is het bewuste nadenken over iets waar je mee zit.  Best is daarvoor bewust gaan zitten en je gedachten neerschrijven (= ordenen) op papier.  Creëert op die manier oplossingen om adequaat met je issue om te gaan. Neerschrijven is ook 'van je afschrijven', waardoor je plaats maakt voor innerlijke rust.

2. Als je opmerkt dat je aan het piekeren bent, kun je het gebeuren 'benoemen' als 'piekeren, piekeren, piekeren';  Het benoemen van het gepieker zorgt ervoor dat je er beter afstand kunt van nemen; dat je het buiten jezelf plaatst.  Na het benoemen richt je vervolgens je aandacht terug op je activiteit of op iets buiten je (vb. je omgeving).  Je kunt er ook een luchtiger toets aan geven, zoals 'Oh, wat ben ik weer lekker aan het piekeren.  Mocht er een wedstrijd bestaan voor de beste piekeraar, dan was ik vast en zeker kampioen.'

3.Om te voorkomen dat je 's nachts piekert over de volgende dag,  maak dan je planning voor de dag erop 's avonds voor het slapen gaan.  Zoniet maken je hersenen die planning voor jou 's nachts ten koste van je nachtrust.

4. Als je dan toch ligt te piekeren, ga dan een tijdje buikademhalen.  Zo verleg je je focus van je hoofd naar je buik.  Benoem je ademhaling met de woorden 'IN-UIT', waardoor je je concentratie op je ademhaling versterkt en voorkomt dat je terug aan het piekeren gaat.

5. Mediteer : Focus op je ademhaling.  Telkens er daarbij gedachten je aandacht komen storen, zeg dan : 'Nu niet'.  Laat de gedachte weer los en breng direct je aandacht terug naar je adem.

Kun je zittend of liggend doen :

  • Zittende meditatie : je geest wordt sterker, stabieler.
  • Liggende meditatie : je geest wordt rustiger.

6. Doe de bodyscan, dwz overloop je lichaam van je voeten tot aan de kruin van je hoofd. Benoem telkens elk lidmaat. Laat ook hier weer je gedachten voorbij gaan.

7. Visualiseer een helblauwe hemel in je hoofd of maak van je hoofd een lege kast. Geeft ruimte, openheid.....stilte.

8. Volg je gedachten niet direct in.  Wat je denkt, is vaak niet waar.  Het is vaak overdreven, uit zijn context gerukt, ontstaan vanuit emoties...   Vraag je af : 'Waar kom ik met deze gedachte?  Word ik hier beter van?  Maak deze gedachte mij gelukkiger?'

9. Oefen je in het verblijven in het 'Hier en Nu'.  Oefen daarop bvb. in de douche, in de auto, aan je bureau....  Laat verleden en toekomst met rust.  Wat je doet in het 'Hier en Nu' bepaalt hoe je je voelt.

10.  Onthoud : Waar je je aandacht op richt, wordt je werkelijkheid.

Wil je meer praktische begeleiding, maak dan gerust een afspraak.

Stille groetjes,

Frank.

Copyright : Niets van deze uitgave mag op enige manier verspreid worden zonder toestemming van de auteur.

 

 

 

 

Geschreven door Frank Desmet in Relaxatie